AGYORIGINAL

2009.03.11. 17:18

A Civil Rádió és Tudományos Műhelye április 30-ára egy tematikus napot szervez, amikor 24 órában minden a tudomány és a kreativitás körül forog a hullámhosszon. Sokféle szempontból, sokszínűen, korlátok nélkül vizsgáljuk, elemezzük az új tudományos kutatások előremutató szerepét, eredményeit és a tudományos közélet eseményeit, rátapintva az oktatás kétséges pontjaira, s a társadalom tudománnyal kapcsolatos morális előfeltevéseire.

Az Agyoriginal elnevezésű tematikus műsorfolyamunk a Kreativitás és Innováció Európai Éve programsorozat keretében valósul meg.

 

 

 


 

 

A műsorban ez alkalommal a MagyarTermészettudományi Múzeumban tettünk látogatást. A műsor apropója az volt, hogy éppen február 18-án nyílt meg a múzeum legújabb kiállítása, ami a magyar kutatók tajvani expedícióit hivatott bemutatni (Expedíció a pillangók zöld szigetén). A múzeum gyűjteményeinek története a XIX. század elejéig nyúlik vissza. A legkorábbi, Festetich Júlia által a Nemzeti Múzeumnak adományozott növénygyűjteményből, herbáriumokból, és ásvány gyűjteményből mára már öt hatalmas tudományos tár (Állattár, Ásvány- és Kőzettár, Embertani Tár, Növénytár, Őslénytani és Földtani Tár), és rengeteg tudományos kutatási terület alakult ki. A műsor készítése során a Növénytárban és az Állattárban sikerült körülnézni, meglestük a gyűjtemények elhelyezését, tárolását, kiállításra való felkészítését, s a beszélgetések során bepillanthattunk egy-egy neves szakemberük kutatásaiba, személyes érdeklődési területeire, hallhatunk a Múzeum közművelődésben betöltött szerepéről is.

 
Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani a közreműködő tudományos munkatársaknak:
Dr. Habli Lilla, Növénytár Főosztályvezetője
Dr. Barina Zoltán, muzeológus, Növénytár
Dr. Forró László, Állattár Főosztályvezetője
Dr. Csorba Gábor, Állattár tudományos munkatársa, Emlőstár vezetője
Rácz Róbert, preparátor
Fuisz Tibor, Madártani Tár, tudományos munkatárs
Vas Zoltán, Madártani Tár, tudományos munkatárs
Dr. Bajzáth Judit, Közművelődési és Kiállítás-rendezési Főosztályvezetője
Dr. Ronkai László, Állattár tudományos munkatársa, a Lepkegyűjtemény vezetője
 
 
A február 17-i műsor:
 
További képek az MTTM-ről:

picasaweb.google.com/locator77/AllattarEsNovenytar#

 

 

 

Első Köszönés

2009.03.09. 14:44

A Civil Rádió tudományos blogja azért indult útjára, hogy a tudomány és a technika izgalmas világát közelebb hozza mindenkihez. Nem esküszünk meg rá – persze semmi sem kizárt – hogy megtanulod, hogyan kell a kert végében felállítani egy űrállomást, hogyan végezhetsz el egy szívátültetést, mit kezdhetsz a mikro diódákkal vagy a milliónyi baktériummal, ami a fürdőszobád csempéjén birodalmat épít ki. Viszont reméljük, ha idetaláltál hozzánk, akkor írsz, feltöltesz és letöltesz, kommentelsz, fotót küldesz és programot ajánlasz.

Ha hallasz valami érdekeset, írd meg – ha látsz, fotózd le és küldj róla képet, kommentálj, és ha meghallgatnál egy műsort, amit elmulasztottál meghallgatni, akkor töltsd le!

Legyen a tudomány mindenkié – hatalmat az agynak!

 

 

süti beállítások módosítása