A kozmológia és a részecskefizikai kutatások összefüggéseibe és rejtelmeibe vezette be előadásaival a tanárokat Trócsányi Zoltán a Debreceni Egyetem elméleti fizikusa, az Akadémia levelező tagja,s a vele készült interjú, az LHC kísérleteiről, s munkájáról.

A résztvevők az elméleti előadások után eljutott Genfbe is, ahol egy "kincsvadászat során fedezték fel a várost. (folyt.köv.)

Globe, Microcosm, SM18

2010.08.19. 01:53

A délelőtti előadások után a Globe új állandó a Részecskék Univerzuma című kiállítását láttuk, ahol a fantasztikus belső térben interaktív installációkon keresztül fedezhettük fel az LHC világát, majd a régi de nem lebontott kiállításban, a Mikrokozmosz-ban láthattuk a detektorait és a CERN "már múzeumba illő" emlékeit. Innen az SM18 mágnesellenőrző állomásra mentünk, ahol a gyorsító nélkülözhetetlen részeit- lelkét- építik és tesztelik. A letölthető videó bepillantást enged a műhely munkájába.

 

Az LHC működését karbantartás miatt egy napra leállították. Az alkalom a magyar fizikatanárok csoportjának meglepetésszerű, váratlan lehetőséget nyújtott egy különleges látogatásra. A CMS detektor, aminek megépítésében a magyar kutatócsoport jelentős munkát végzett, lenyűgöző, egyben megdöbbentő látványt nyújt. Habár az aprólékos mérnöki számítások, és az azt megelőző ötletek, egyezteztések és az észlelő műszerek kikísérletezésébe fektetett energia megbújik a már a letisztult forma mögött, a detektor impozáns méretei és eddig összegyűjtött adatai árulkodnak a befektetettt munka nagyságáról.

A délután folyamán a Lausanne-i Egyetem plazmafizikai kísérletét mutatták be ott dolgozó fiatal magyar doktoranduszok. Itt letölthető Márki János előadása, amelyben beszámol a fúziós erőművekkel kapcsolatos részletekről, kutatási területéről és a jövő energiaforrásairól.

 folyt.köv.

A Genf melletti CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) laboratórium 2006 óta fogad fizikatanárokat saját nemzeti nyelvükön történő továbbképzésre. A magyarok, akik 2006-ban elsőnek reagáltak a CERN kezdeményezésére, az idén ötödik alkalommal vesznek részt a kilencnapos továbbképzésen.

2010-ben negyvennégy fizikatanár indult útra, hogy a részecskefizikáról meghallgathassa a legfrissebb szakmai előadásokat és ezáltal továbbképezhesse magát.

A csoport nagy lelkesedéssel várja a detektorok és a gyorsítók működéséről, az Univerzum keletkezéséről és fejlődéséről, valamint az adatok számítógépes feldolgozásának lehetőségeiről szóló előadásokat. Az elkövetkező napok még sok meglepetést, kísérletek látogatását rejtegetnek a tanárcsoport számára.

Az olvasók naponta követhetik itt rövid híreinket!

 

„Intézetünk tudatában van annak, hogy érdeklődő fiatalok nélkül nem lehet világszínvonalú természettudományos kutatás Magyarországon, világszínvonalú természettudományos kutatás nélkül pedig gazdaságunk sem lesz versenyképes. Szerény eszközeinkkel ezért igyekszünk a diákok figyelmét a természettudomány értékeire, szépségeire irányítani.”

 

  – nyilatkozott Bársony István professzor, az  MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója, 2009-ben a sikeresen lezajlott  kutató diáktábor kapcsán.

Idén, 23 diák nyert felvételt a már harmadik alkalommal megrendezett kutatótáborba. Érkeztek Budapestről, vidékről és a határon túlról is, hogy különböző kiválóan felszerelt laboratóriumokban részt vegyenek az aktuális kutatásokban.

A kutatóintézet nemzetközi szinten részt vesz komplex funkcionális anyagok és nanométeres méretű szerkezetek interdiszciplináris kutatása, fizikai, kémiai és biológiai elvek feltárása és alkalmazása integrált mikro- és nanorendszerekben valamint vizsgálati módszerek fejlesztésében. A táborban résztvevő diákok beszélnek ezekről a kutatásokról és itt szerzett élményeikről.

 

Az általuk végzett munka és prezentáció közelebb hozza a hétköznapokhoz a szakzsargonban hangzatos kutatási célokat, s a „táborvezetők” is értékelik a szerzett tapasztalatokat, mesélnek az intézmény történetéről.    

Akik a kutatótábort bemutatják a hallgatóknak: prof. Gyulai József, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (röviden MFA) egyik létrehozója és nyugdíjazott vezetője, Dr. Daróczi Csaba Sándor, kutató fizikus, a tábor egyik főszervezője és a két résztvevő: Ferenc Kata és Tuza Réka gimnáziumi tanulók. A műsor ide kattintva meghallgatható.

 

süti beállítások módosítása