Koppenhága

2009.06.10. 16:46

Művészet és tudomány kapcsolatainak, összefüggéseinek vizsgálatakor mindenkiben felmerülhet egy kérdés: létezik-e egy egységes, sajátságos tudós karakter, a tudós archetípusa a  különböző művészeti ágakban. Milyen jellemzőkkel, személyiségjegyekkel és külsővel, külsőségekkel ruházzák fel, hogyan ábrázolják őket? Összehasonlítható-e a "Faust-kép" egy mai modern kutatóval vagy például egy elméleti fizikussal?

Figyelemreméltó alkalom, amikor a tudósok színpadon jelennek meg. A tudós megformálása egy egész korszak és társadalmának beidegződéseit, sztereotípiáit közvetíti.

Michael Frayn 1998-ban készült darabjában a kvantummechanika, a modern fizika megalapozásának két legjelentősebb alakja, s egyikük felesége beszélget, vitázik, emlékezik. A dráma nagy szerencsére újra színre került, amatőr keretek között, három BME-s hallgató előadásában, változó helyszíneken, s elsősorban meghívásoknak eleget téve.

http://tudomany.civilradio.hu/plakat.pdf

 

A Feltalált Fárgyak Osztálya című műsorban a három szereplő beszél a felkészülésről, tapasztalataikról, lelkesedésükről.

http://tudomany.civilradio.hu/koppenhaga.mp3

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiltudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr21177059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.