Kutatók Éjszakája

2009.10.07. 01:58

A Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének két izgalmas kutatási területéről beszél Bank Balázs, a tanszék tudományos munkatársa, és Orosz György doktorandusz.

Az első interjú témája a zenei hangszintézis, ami hangszerhangok digitális úton történő előállítását jelenti. Szintetizált hangszerhangokkal nap, mint nap lehet találkozni, pl. kedvelt popzenekaroknál, telefoncsörgésnél, számítógépes játékoknál, vagy digitális zongorán, stb.

A legtöbb esetben a hangszintézis nem más, mint felvett és eltárolt hangminták visszajátszása, azonban ennek legfőbb korlátja, hogy nem lehet minden játékvariációt felvenni és eltárolni. Erre jelent megoldást a fizikai modellen alapuló hangszintézis. Ez esetben a hangszer működését, rezgését leíró egyenleteket oldják meg egy számítógép segítségével lépésről lépésre, azaz a hangszer jelenlegi és korábbi állapotaiból számítják a következő állapotot, és így tovább. Mivel a modell blokkjai a hangszer egyes részeinek felelnek meg, a zenész játéka sokkal jobban figyelembe vehető, pl. a hegedű esetében a modell a vonómozgás paramétereivel vezérelhető, és automatikusan annak megfelelő hangot állít elő. Az egyre gyorsabb processzorok megjelenésével a módszer kikerült a laboratóriumok falai közül, és manapság több termékben is megtalálható. Hangszerek fizikai modellezése területén húros hangszerek (elsősorban a zongora) esetében értek el jelentős eredményeket, de az utóbbi időben a dobmembrán modellezése kapcsán is szereztek tapasztalatokat.       (az interjút készítette Máté Bálint)

 Zenei hangszintézis, Bank Balázs interjú

 

A második téma az aktív zajelnyomás: A különböző gépek, berendezések alacsony frekvenciás zajának csökkentése számos akadályba ütközik, főként az alkalmazandó elnyelő, csillapító anyagok nagy mérete, térfogata miatt. A digitális jelfeldolgozó processzorok megjelenésével és elterjedésével lehetővé vált a régóta ismert aktív zajcsökkentési elv megvalósítása. Az aktív zajcsökkentés alapja, hogy olyan "másodlagos" zajt vagy rezgést kell létrehozni, amely a kívánt helyen az eredeti "elsődleges" zajjal interferálva, kioltja azt. A másodlagos zajt leggyakrabban hangsugárzókkal hozzák létre, a kioltás helyén pedig mikrofonokat helyeznek el, ezek jelei alapján szabályozható a másodlagos zaj.
Az aktív zajcsökkentő rendszereket sikerrel alkalmazzák repülőgépek utasterének zajcsökkentésében, valamint a hétköznapi zajok, pl. gépjárművek, transzformátorok, klímaberendezések keltette zaj kioltására is.

Aktív zajelnyomás: hogyan lehet ellenzajjal csendet teremteni? Interjú Orosz Györggyel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiltudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr151433183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.