Mindörökké Evolúció

2009.10.08. 00:38

Előadás-sorozat Darwin tiszteletére a Kossuth Klubban a Typotex és a Nyitott Könyvműhely kiadók közös szervezésében.

Az evolúció elmélete alapjaiban változtatta meg az emberi gondolkodást, és a legkülönbözőbb szakterületek tudósai, kutatói alkalmazták vagy szálltak vele vitába. A kettős jubileum  (200 éve született Charles Darwin,150 éve jelent meg a fajok eredete) alkalmából a legnevesebb magyar tudósok álltak össze, hogy egy előadás-sorozat keretében emlékezzenek meg a Darwin-évről. Mindannyian az evolúciós gondolat egy-egy új és jelentős alkalmazását mutatják be.

Szeptember 29-én Mérő László, matematikus, pszichológus, egyetemi tanár, és Kampis György, az ELTE TTK Tudományfilozófia Tanszék vezetőjének előadását hallhatták az érdeklődők.

 

Mérő László: A pénz biológiája

A darwini evolúció a gazdaságban is működik, mert a pénz ugyanolyan logikai mechanizmusok alapján hoz létre gazdasági élőlényeket (különféle vállalkozásokat), mint ahogyan a gének biológiai élőlényeket.

Az előadás hanganyaga ide kattintva letölthető.

 

Kampis György: Unintelligens tervezettség

A mai kreacionizmus fehér lábúra festett farkas, mely a tudomány színeit öltötte magára, azáltal hogy szavait átveszi, módszereit viszont kikerüli… Ha még nem késő, meg kellene tanulni magyarul beszélni a tudományról, még ha nem is vagyunk művelői, mert az evolúciós gondolat megkerülhetetlen mindenben, ami tudomány.

Az előadás itt meghallgatható.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiltudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr621435581

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Friss hír - Mindörökké evolúci című előadás hanganyagok! 2009.10.12. 19:03:23

Letölthető és meghallgatható a Mindörökké evolúció előadás-sorozat első két előadásának hanganyaga. Az előadás-sorozat Darwin tiszteletére a Kossuth Klubban a Typotex és a Nyitott Könyvműhely kiadók közös szervezésében jött létre. Mérő László: A p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.