1958-ban a Magyar Televízió egy korszakalkotó ötlettel állt elő - elindított egy tudomány-népszerűsítő sorozatot, amelyben egy pohár zenélni kezdett, a ruhacsipeszek táncoltak, szikrázott a szék és űrrakétává vált a kávéfőző... Ki ne emlékezne Öveges Józsefre és kísérleteire, arra az ismeretterjesztő műsorra, ami 12 éven át szórakoztatóvá, élményszerűvé varázsolta a fizikát, és hatása megannyi felnövő generáción túl is érezhető.

Öveges professzornak a kísérletező tanárnak, lelkesítő munkásságának ma is sok követője van, hozzáállása számos elhivatott, természettudományt oktató tanárnak példa.

Az azóta eltelt 40 év alatt rengeteg változás történt a természeti törvényszerűségek megfigyelésében, vizsgálatában - a mai, 21. századi technika és a tudomány legújabb eredményei, eszközei, a multimédiás alkalmazások a természettudományokat oktató tanároknak is új kihívásokat jelentenek, az egyes természeti jelenségeket bemutató kísérletekhez pedig sok új lehetőséget kínálnak.

Az európai kezdeményezéssel létrejött Színpadon a Természettudomány elnevezésű program éppen ezért a különböző tanítási módszerek, technikák, kísérletek kölcsönös megosztását, tapasztalatcseréjét célozza meg ezen a területen oktató tanárok között.

A kétévente megrendezésre kerülő eseményen résztvevő pedagógusok workshopok, előadások, kísérletek bemutatásán keresztül, műhelymunkák során ismerhetik meg egymás eredményeit, ötleteit, melyekkel hazatérve saját diákjaik természettudományok iránti érdeklődését erősíthetik.

A 2011-ben Koppenhágában megrendezésre kerülő Színpadon a Természettudomány programjára 9 magyar biológia, kémia vagy fizika szakos tanár juthat ki, ám ennek előfeltétele a magyarországi természettudományi-tanítási versenyen való részvétel és eredményes szereplés.

A 2010. október 2-án a budapesti Csodák Palotájában sorra kerülő tanítási fesztiválra július 15-ig várják azon tanárok jelentkezését, akik egyedi tanítási módszerrel, saját kísérletekkel, interdiszciplináris szemléltető technikákkal és újító ötleteikkel élményszerűen mutatnak be egy-egy természeti jelenséget, törvényszerűséget.

 Az őszi fesztivállal kapcsolatban beszélgettünk a rendezvény fővédnökével Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, az egyik szervezővel Sükösd Csabával, a BME Nukleáris Technika Tanszék vezetőjével, a támogató képviseletében Paróczai Margittal, a Richter Gedeon Rt. Emberi Erőforrás igazgatójával és Egyed Lászlóval, a helyszínt biztosító Csodák Palotája igazgatójával.

(a névre kattintva az interjú meghallgatható)

A pályázatról és a feltételeiről bővebben olvashatnak a http://www.szinpadon-a-tudomány.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://civiltudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr992135681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Színpadon a Természettudomány 2010.07.20. 17:08:07

Csodák Palotája őszi rendezvény ....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Benko 2010.10.02. 21:33:30

Nagyon jó kezdeményezés, csak örülni tudok neki!
Ui.: Vida tanár úr ezzel a szakállal leginkább Törpapára hasonlít! :)