„Intézetünk tudatában van annak, hogy érdeklődő fiatalok nélkül nem lehet világszínvonalú természettudományos kutatás Magyarországon, világszínvonalú természettudományos kutatás nélkül pedig gazdaságunk sem lesz versenyképes. Szerény eszközeinkkel ezért igyekszünk a diákok figyelmét a természettudomány értékeire, szépségeire irányítani.”

 

  – nyilatkozott Bársony István professzor, az  MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója, 2009-ben a sikeresen lezajlott  kutató diáktábor kapcsán.

Idén, 23 diák nyert felvételt a már harmadik alkalommal megrendezett kutatótáborba. Érkeztek Budapestről, vidékről és a határon túlról is, hogy különböző kiválóan felszerelt laboratóriumokban részt vegyenek az aktuális kutatásokban.

A kutatóintézet nemzetközi szinten részt vesz komplex funkcionális anyagok és nanométeres méretű szerkezetek interdiszciplináris kutatása, fizikai, kémiai és biológiai elvek feltárása és alkalmazása integrált mikro- és nanorendszerekben valamint vizsgálati módszerek fejlesztésében. A táborban résztvevő diákok beszélnek ezekről a kutatásokról és itt szerzett élményeikről.

 

Az általuk végzett munka és prezentáció közelebb hozza a hétköznapokhoz a szakzsargonban hangzatos kutatási célokat, s a „táborvezetők” is értékelik a szerzett tapasztalatokat, mesélnek az intézmény történetéről.    

Akik a kutatótábort bemutatják a hallgatóknak: prof. Gyulai József, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (röviden MFA) egyik létrehozója és nyugdíjazott vezetője, Dr. Daróczi Csaba Sándor, kutató fizikus, a tábor egyik főszervezője és a két résztvevő: Ferenc Kata és Tuza Réka gimnáziumi tanulók. A műsor ide kattintva meghallgatható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiltudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr152219382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.