A fény megállítása

2009.07.17. 14:00

 

 

Ebben az adásban egy előző beszélgetésre utalunk vissza, amiben említésre került a fotonok megállítása, tehát a fény részecskéinek lelassítása, illetve megállítása. A fotonokkal való kísérletekről és ezek jelentőségeiről beszélgetünk Domokos Péter fizikussal, az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet tudományos munkatársával.
  

„Alig van ismeretesebb jelenség az ember mindennapi életében és a természettudományban, mint a fény. Elkápráztató bőségben zuhog le ránk a Napból, formálja életünket, eligazít bennünket a világban, tájékoztat környezetünkről, nélküle tényleg vak világ volna a világ. Ennek megfelelően fejlődött ki legérzékenyebb, legfinomabb szerkezetű érzékszervünk, szemünk is. Mondhatjuk tehát, hogy a természet jelenségei közül legjobb felkészültségünk van a fény érzékelésére.
 

És mégis minden közvetlenség, minden viszonylagos egyszerűség mellett is a fény ugyanúgy kimeríthetetlenül bonyolult jelenség tudományos megismerésünk, megértésünk számára mint a természet más titkai. A fény semmivel sem kevésbé bonyolult, mint az elektron vagy az atom. A fénynek ugyanúgy megvannak a kérdései, mint az anyagnak, vagy az anyagi részecskék kölcsönhatásának.” (Bay Zoltán) 
 

A műsor itt meghallgatható

 

 

Szerző: Helzs

1 komment

Címkék: kísérlet foton

süti beállítások módosítása