Az LHC működését karbantartás miatt egy napra leállították. Az alkalom a magyar fizikatanárok csoportjának meglepetésszerű, váratlan lehetőséget nyújtott egy különleges látogatásra. A CMS detektor, aminek megépítésében a magyar kutatócsoport jelentős munkát végzett, lenyűgöző, egyben megdöbbentő látványt nyújt. Habár az aprólékos mérnöki számítások, és az azt megelőző ötletek, egyezteztések és az észlelő műszerek kikísérletezésébe fektetett energia megbújik a már a letisztult forma mögött, a detektor impozáns méretei és eddig összegyűjtött adatai árulkodnak a befektetettt munka nagyságáról.

A délután folyamán a Lausanne-i Egyetem plazmafizikai kísérletét mutatták be ott dolgozó fiatal magyar doktoranduszok. Itt letölthető Márki János előadása, amelyben beszámol a fúziós erőművekkel kapcsolatos részletekről, kutatási területéről és a jövő energiaforrásairól.

 folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://civiltudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr172229192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása