clip_image001.jpg

 

 

 

 

 

 

Most a CERN-ben dolgozók és kutatók munkájáról, terveiről, tudományáról láthatnak rövid interjúkat. Mindezek a felvételek kisebb epizódok a tanári programból, melyet 2010-ben ötödször élhettek át az érdeklődő, kíváncsi tanárok. A magyar fizikatanárok a CERN-i továbbképzés mindennapjain lelkesen vettek részt az előadásokon, a kísérleteknél figyeltek a szakértő magyarázatokra, kérdéseket fogalmaztak, jegyzeteltek, fotóztak, s így szinte észrevétlenül is kitárult számukra a részecskefizika rejtélyes világa, amit a matematikai bizonyítások, formulák, alátámasztások nélkül igen nehéz szavakba önteni.

Aki netalántán mégis elveszett volna a modern fizika nyelvezetének útvesztőjében, próbálja meg felvenni a fonalat a következő interjúban, melyet sikerült informálisabb terekben, egy parkolóban, a CERN campusának recepciója előtt és egy kávézóban rögzítenünk. Horváth Dezső, fizikus beszél a CERN-i kutatásokról és a részecskefizikáról.

Jurcsó Péter, a CERN központi költségtervezésében végzett munkájáról egy rövid autóút alatt beszél, miközben a campus területén a fizikatanárok következő programjának helyszínére sietünk.

Jarosievitz Beáta, közoktatási szakértő és Sükösd Csaba, a BME Nukleáris Technika Tanszék vezetője már ötödik alkalommal szervezték a fizikatanárok svájci tanulmányútját. A kirándulás utolsó napján havas hegycsúcsok között beszélgettünk, a Toricelli kísérlet, a hangsebesség és a kozmikussugárzás-mérés közti szünetben.

És kis meglepetésként két rövidfilm a Részecskék Világa című kiállításról:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiltudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr922280757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása