A kozmológia és a részecskefizikai kutatások összefüggéseibe és rejtelmeibe vezette be előadásaival a tanárokat Trócsányi Zoltán a Debreceni Egyetem elméleti fizikusa, az Akadémia levelező tagja,s a vele készült interjú, az LHC kísérleteiről, s munkájáról.

A résztvevők az elméleti előadások után eljutott Genfbe is, ahol egy "kincsvadászat során fedezték fel a várost. (folyt.köv.)

Globe, Microcosm, SM18

2010.08.19. 01:53

A délelőtti előadások után a Globe új állandó a Részecskék Univerzuma című kiállítását láttuk, ahol a fantasztikus belső térben interaktív installációkon keresztül fedezhettük fel az LHC világát, majd a régi de nem lebontott kiállításban, a Mikrokozmosz-ban láthattuk a detektorait és a CERN "már múzeumba illő" emlékeit. Innen az SM18 mágnesellenőrző állomásra mentünk, ahol a gyorsító nélkülözhetetlen részeit- lelkét- építik és tesztelik. A letölthető videó bepillantást enged a műhely munkájába.

 

Az LHC működését karbantartás miatt egy napra leállították. Az alkalom a magyar fizikatanárok csoportjának meglepetésszerű, váratlan lehetőséget nyújtott egy különleges látogatásra. A CMS detektor, aminek megépítésében a magyar kutatócsoport jelentős munkát végzett, lenyűgöző, egyben megdöbbentő látványt nyújt. Habár az aprólékos mérnöki számítások, és az azt megelőző ötletek, egyezteztések és az észlelő műszerek kikísérletezésébe fektetett energia megbújik a már a letisztult forma mögött, a detektor impozáns méretei és eddig összegyűjtött adatai árulkodnak a befektetettt munka nagyságáról.

A délután folyamán a Lausanne-i Egyetem plazmafizikai kísérletét mutatták be ott dolgozó fiatal magyar doktoranduszok. Itt letölthető Márki János előadása, amelyben beszámol a fúziós erőművekkel kapcsolatos részletekről, kutatási területéről és a jövő energiaforrásairól.

 folyt.köv.

A Genf melletti CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) laboratórium 2006 óta fogad fizikatanárokat saját nemzeti nyelvükön történő továbbképzésre. A magyarok, akik 2006-ban elsőnek reagáltak a CERN kezdeményezésére, az idén ötödik alkalommal vesznek részt a kilencnapos továbbképzésen.

2010-ben negyvennégy fizikatanár indult útra, hogy a részecskefizikáról meghallgathassa a legfrissebb szakmai előadásokat és ezáltal továbbképezhesse magát.

A csoport nagy lelkesedéssel várja a detektorok és a gyorsítók működéséről, az Univerzum keletkezéséről és fejlődéséről, valamint az adatok számítógépes feldolgozásának lehetőségeiről szóló előadásokat. Az elkövetkező napok még sok meglepetést, kísérletek látogatását rejtegetnek a tanárcsoport számára.

Az olvasók naponta követhetik itt rövid híreinket!

 

süti beállítások módosítása